Galati

Administrația combinatului ArcelorMittal Galaţi a pus în funcţiune şi a adus în parametri noua Maşină de Planat la Cald de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 (LTG 2), în urma unei investiţii în valoare de 12,5 milioane de euro. Proiectul face parte dintr-un program extins de îmbunătăţiri tehnice ce se desfăşoară în prezent în cadrul LTG 2 şi la Oţelărie. „Această investiţie consolidează poziţia noastră pe piaţa tablei groase, întrucât putem acum livra produse noi şi mai bune, cu servicii îmbunătăţite pentru clienţi”, a declarat directorul general al combinatului, Bruno Ribo. Maşina de Planat la Cald – furnizată de Danieli – asigură producerea unei game mai variate de grosimi şi calităţi pentru tabla groasă utilizată în aplicaţii precum conductele de fluide energetice, nave şi construcţii metalice, fiind cu 80% mai puternică în comparație cu vechea mașină şi având un grad mai înalt de automatizare. Proiectul şi lucrările de construcţie au fost desfăşurate fără întreruperi ale fluxului de producţie şi fără incidente de securitate şi sănătate în muncă. Sursa: presagalati.ro
Autorităţile nu vor mai putea amendă o firma, fără că mai înainte să o avertizeze şi să o îndrume pentru a intra în legalitate. Acesta este principiul care stă la baza legii prevenţiei, aflată acum în dezbatere publică. Iar noile prevederi se vor aplica pentru sancţiunile prevăzute de Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul Muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, Legea contabilităţii, Legea dialogului social şi Legea privind ucenicia în muncă. Mai exact, un operator economic va putea fi sancţionat doar după ce va fi avertizat şi îndrumat de organele de control, acesta fiind de altfel şi principiul care va stă la baza noilor prevederi. Altfel spus, în momentul în care vor descoperi o neregulă la firme, de natură contravenţională, inspectorii Fiscului ori cei ai Inspecţiei Muncii nu vor mai aplica sancţiunea la prima constatare a unei fapte, termenul de conformare nu va fi mai mic de 7 zile lucrătoare, iar ulterior organul de control va avea dreptul să reia controlul. Totodată, este important să precizăm că un contribuabil va putea beneficia de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare fapta care constituie contravenţie, într-un termen de trei ani. În schimb, pentru "muncă la negru", respectiv pentru primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, organele de control nu vor mai fi indulgente şi nu vor aplică legea prevenţiei, urmând să aplice direct amenzile prevăzute de lege (între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată).
În săptămâna care tocmai a debutat, grefierii instanţelor gălăţene de judecată, de la Judecătorie, Tribunal şi parţial, Curtea de Apel Galaţi. se vor afla, zilnic, în grevă, timp de două ore, de la 12.00 la 14.00, o decizie care face parte din programul protestelor pe care l-a stabilit Sindicatul IUS-LEX Galaţi care reprezintă intersele personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex din cadrul Judecătoriei, Tribunalului şi parţial Curţii de Apel Galaţi, parte din Federaţia Projust Bucureşti. În toată perioada protestelor, se asigură doar participarea grefierilor la şedinţele de judecată în materie penală privind luarea măsurii arestării preventive. Sindicatul IUS-LEX a apelat la proteste fiind nemulţumit de mai multe aspecte cu care se confruntă membrii acestuia, precum: condiţiile grele de muncă, subdimensionarea personalului şi de diferenţele salariale existente în sistemul de justiţie.
În cadrul „Axei prioritare 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”, pot fi obținute finanțări pentru proiecte referitoare la îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii, introducerea, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru prepararea, distribuţia şi utilizarea agentului termic pentru încălzire şi a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare şi climatizare, utilizarea surselor de energie regenerabilă, pentru asigurarea necesarului de energie a clădirii, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă sau realizarea de strategii pentru eficienţă energetică, spre exemplu strategii de reducere a emisiilor de CO2. Solicitanţii de finanţare pot fi Unităţile Administrativ Teritoriale, la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ și instituţiile publice, dar şi serviciile publice organizate ca instituţii publice de interes local sau judeţean.
Companiile de navigație care efectuează transporturi de mărfuri pe Dunăre înregistrează pierderi de zeci de milioane euro din cauza închiderii navigației din cauza acumulării de sloiuri și podurilor de gheață format pe fluviu. Iar convoaiele de nave staționează în porturi încărcate cu mărfuri, așteptând practic redeschiderea traficului naval imediat ce condițiile de iarnă vor permite deplasarea acestora fără riscul de a pune în pericol siguranța acestora sau viața echipajelor. Iar în afară de sloiurile de gheață, circulația navelor a fost afectată și de debitele mici ale Dunării, situație în care autoritățile navale au emis avize către armatori pentru respectarea gabaritelor de navigație și redimensionarea convoaielor pentru tranzitarea punctelor critice situate în naval de Porțile de Fier II. Iar ecluzările prin barajele Porțile de Fier I și Porțile de Fier II au fost sistate. Prin acestea sunt tranzitate, în condiții normale, în ambele sensuri, peste 37 milioane tone de mărfuri pe an.
Primăria Galaţi a anunţat că are în intenţie să construiască, în cel mult doi ani, două grădiniţe noi. Ar fi pentru prima oară în ultimii 28 de ani când se va face o astfel de investiţie, deşi aproape un sfert dintre clădirile unităţilor pentru învăţământul preşcolar din oraş nu îndeplinesc cerinţele legale, an de an fiind autorizate să funcţioneze doar în mod provizoriu. Dacă intenţiile se vor concretiza, ar fi pentru prima oară, de la Revoluţie încoace, când în municipiul Galaţi se vor construi grădiniţe noi. „Axa prioritară 4 din cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 alocă oraşului Galaţi 13 milioane de lei pentru astfel de proiecte” a anunţat Biroul de Presă al instituţiei. 
Adina Constantin este o pictoriţă foarte talentată din Galaţi care are de gând ca, după absolvirea facultăţii, să îşi deschidă un atelier de pictură, pentru a face ceea ce o pasionează de mic copil. Acum, pentru a câştiga bani pe perioada facultăţii, ea a decis să facă logouri pentru persoane fizice sau firme cu ajutorul unei tablete cu funcţii grafice. Pe lista de talente a Adinei se numără şi pictarea de tricouri si tenişi. Face acest lucru în general pentru prietenii apropiaţi sau atunci când vrea să facă cadouri mai speciale. Totul a pornit de la o pereche veche de tenişi cu valoare sentimentală la care nu voia să renunţe, deşi erau uzaţi. De acolo i-a venit ideea, iar împreună cu un prieten a pus bazele unei mici afaceri cu tenisi pictaţi. Profitul nu a fost extraordinar, însa satisfacţia ca oamenii să aprecieze şi să poarte ceva făcut de ea a fost enormă. 
Constantin Apetrei este profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, departamentul Fizică, Chimie şi Mediu, dar şi cercetător ştiinţific la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Dascălul a creat un aparat cu senzori extrem de specializaţi, capabili să identifice substanţele chimice din mâncare, dar şi substanţele nocive din produsele alimentare. Proiectul a fost finalizat în iulie 2016 şi va urma ceea ce se numeşte un transfer de cunoştinţe către industrie, pentru ca dispozitivul să fie certificat şi produs pe scară largă, urmând să ajungă în dotarea autorităţilor cu competenţe în domeniul alimentar. Preţul dispozitivului ar varia între 2.000 şi 3.000 de euro, dacă va fi produs în masă şi în funcţie de substanţele pe care producătorul urmăreşte să le detecteze.
Deşi temperaturile au crescut în ultimele zile, circulaţia pe Dunăre este în continuare blocată de gheaţă. La Galaţi, bacurile nu circulă în continuare, pasagerii trecând de pe malul din Galaţi pe malul tulcean şi retur, doar de 2 ori pe zi, cu ajutorul unui împingător, în timp ce navele AFDJ Galaţi continuă acţiunea de spargerea sloiurilor de pe Dunăre. În plus, cu toate că procentul de acoperire cu gheaţă a Dunării s-a mai redus în ultimele zile datorită creşterii temperaturilor, circulaţia pe Dunărea fluvială rămâne în continuare închisă, spune directorul AFDJ, Dorian Dumitru:

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto