International

Australia va revizui procesul de acordare a cetăţeniei, pe care îl va face mai dificil, în cadrul unei reforme majore menite să limiteze imigraţia, relatează BBC News. Cei care vor să devină cetăţeni vor trebui să treacă teste mai dificile de cunoaştere a limbii engleze, dar şi să demonstreze că împărtăşesc „valorile australiene”, a afirmat premierul Malcolm Turnbull. De asemenea, solicitanţii vor trebui să aibă drept de rezidenţă permanentă în ţară timp de patru ani, cu trei ani mai mult decât în prezent. Cei care vor să obţină cetăţenie trebuie să dovedească faptul că sunt integraţi în comunitate, adăugând adeverinţe de muncă, de student sau de apartenenţă la organizaţii cetăţeneşti. Măsura vine la două zile după ce Australia a impus condiţii mai stricte pentru acordarea de vize muncitorilor străini. Turnbull a explicat că modificările au ca scop să garanteze că migranţii sunt mai bine integraţi în comunitate. „Este important să înţeleagă că îşi iau un angajament faţă de valorile noastre australiene”, a adăugat el. Un imigrant va putea cere cetăţenie de maxim trei ori.
Doi dintre cei trei copii care au avut viziuni cu primele apariţii ale Madonei sau Fatimei urmează să fie canonizaţi luna viitoare în timpul vizitei papei Francisc la sanctuarul portughez. „Copiii păstori Francisco şi Jacinta Marto vor fi proclamaţi sfinţi la 13 mai” a anunţat Radio Vatican după ce papa a prezidat o şedinţă a Consistoriului având ca temă stabilirea acestei date. Sfinţii sunt creştini care, după moarte, pot înfăptui miracole prin chemarea intervenţiei divine în urma rugăciunilor. De obicei, ei ating această recunoaştere în urma unui proces îndelungat în care Vaticanul confirmă că miracolele s-au petrecut prin intermediul acestora. Vizita papei, la 12 şi 13 mai, va celebra aniversarea centenarului de la prima apariţie a Madonei sau Fatimei. Conform tradiţiei catolice, Fecioara Maria ar fi apărut de şase ori în faţa a trei copii păstori, prima oară la 13 mai 1917. Francis Marto şi sora sa, Jacinta, au murit la trei ani de la apariţii, la vârsta de 10 şi, respectiv, 9 ani, mai arată sursa citată. Al treilea copil vizionar, Lucia de Jesus dos Santos, a devenit călugăriţă şi a decedat în 2005, la vârsta de 97 de ani. Procesul de beatificarea a sa se află încă în etapa de definire. Madona a arătat copiilor viziuni - Cele trei secrete de la Fatima - cuprinzând sfârşitul Primului Război Mondial, izbucnirea Celui de-Al Doilea Război Mondial şi „reconversia” Rusiei comuniste la creştinism. Cel de-al treilea secret a fost dezvăluit abia în 2000 de Ioan Paul al II-lea, pe atunci papă, care a declarat că viziunea era o profeţie a încercării sale de asasinare din 1981.
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, în plină formă, a sărbătorit ieri împlinirea vârstei de 91 de ani. La fel ca în fiecare an, evenimentul a fost marcat prin 41 de salve de tun în Hyde Park şi 62 salve trase din Turnul Londrei, informează lepoint.fr. Suverana britanică şi-a petrecut ziua de naştere cu discreţie, într-un cadru privat. Născută pe 21 aprilie 1926, regina britanică obişnuieşte să îşi marcheze aniversarea în „doi timpi” - în ziua naşterii propriu-zise, în intimitate, şi apoi printr-o ceremonie oficială în luna iunie, potrivit unei tradiţii seculare. Deşi are o sănătate de fier, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron în 1952 la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, acceptă constrângerile vârstei şi a început de câţiva ani să îşi relaxeze, treptat, programul vizitelor de stat şi al angajamentelor sale oficiale. În 2016, la cea de-a 90-a aniversare, suverana a făcut o veritabilă baie de mulţime, ultramediatizată, în faţa castelului Windsor, urmată de petreceri şi spectacole în întreaga ţară.
În vreme ce toţi marii constructori caută să utilizeze la scară largă fibra din carbon, Ford experimentează un alt material inovator în industria auto. Este vorba despre un material regăsit din abundenţă în natură: bambusul. Lemnul, care se găseşte în cantităţi mari în Asia, este unul dintre cele mai rezistente materiale naturale. Potrivit specialiştilor, bambusul poate fi la fel de rigid ca oţelul, cel mai folosit material când vine vorba despre arhitectura maşinilor moderne. În prezent, lemnul asiatic este folosit în industria mobilei, a construcţiilor şi chiar alimentară. Sunt anumite specii de bambus care intră în categoria plantelor cu cea mai rapidă creştere pentru că se pot mări cu 90 de centimetri în numai 24 de ore. Din aceste raţiuni, Ford se gândeşte serios să folosească bambus în maşinile sale viitoare. Americanii au testat materialul în ultimii ani şi au evaluat posibilitatea de a-l folosi în interiorul maşinilor. A fost testată combinarea sa cu plasticul şi s-a ajuns la concluzia că se comportă mai bine decât orice alt compus sintetic sau din fibre naturale. De asemenea, a fost încălzit la 100 de grade Celsius pentru a-i fi testată integritatea.
Douăzeci și nouă de persoane au fost arestate preventiv după o manifestație "antifascistă" la Paris duminică seara, desfășurată la finalul primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, relatează luni AFP, citând poliția. Șase polițiști și trei manifestanți au fost răniți ușor în urma violențelor în cursul cărora 143 de persoane au fost reținute, potrivit poliției. Mai multe sute de tineri "antifasciști" s-au reunit în capitala franceză "împotriva" centristului Emmanuel Macron și a candidatei extremei drepte Marine Le Pen, care s-au calificat pentru al doilea tur de scrutin, programat la 7 mai. Manifestanții s-au adunat înainte de anunțarea primelor estimări ale rezultatelor primului tur al alegerilor, la apelul unor mișcări "antifasciste" și "anticapitaliste", care intenționau să organizeze o "noapte a baricadelor". Tinerii, dintre care mulți erau îmbrăcați în negru și purtau cagule, au aruncat cu sticle și petarde spre polițiști. Mai multe mașini au fost incendiate și vitrine sparte. Patruzeci de acțiuni, reunind aproximativ 2.000 de persoane în total, au fost înregistrate în mai multe orașe în provincie, potrivit unei surse a poliției, dintre care cele mai importante au avut loc la Nantes (vest), unde au ieșit în stradă 300 de persoane, și la Toulouse (sud-vest), unde au fost 250 de manifestanți. Manifestanții au provocat distrugeri în ambele orașe. Mai multe rețineri au fost operate la Nantes, au declarat duminică seara autoritățile. La Bordeaux, forțele de ordine au fost atacate cu proiectile și drept urmare au făcut două rețineri. O persoană a fost arestată preventiv.
Sigură de victorie în alegerile anticipate din 8 iunie, premierul britanic Theresa May a refuzat să excludă posibilitatea majorării impozitelor. Un sondaj Comres publicat de „Sunday Mirror” arată că Partidul Conservator, de guvernământ, poate conta pe 50% din voturi, în timp ce principala formaţiune de opoziţie, Partidul Laburist, are 25%, transmite Reuters. Conservatorii sunt în creştere cu 4% faţă de săptămâna trecută şi la cel mai ridicat nivel într-un sondaj Comres, din 1991. Decizia surprinzătoare a prim-ministrului de a convoca alegeri anticipate a adus însă în actualitate întrebări presante, cum ar fi pensiile, fiscalitatea şi ajutoarele pentru străinătate. Ministrul de Finanţe, Philip Hammond, afirma că promisiunile fiscale din campania electorală din 2015 i-au limitat posibilităţile de gestionare a economiei. El a părut că deschide astfel calea spre o mărire a impozitelor.
Alegătorii francezi au aşteptat la cozi lungi şi peste trei ore pentru a putea să voteze la secţiile deschise în străinătate, Este cazul unei secţii de vot deschisă în metropola canadiană Montreal. Între timp, reprezentanţii ministerului de Externe susţin că prezenţa ridicată la urne nu a creat probleme majore la secţiile deschise în străinătate. De asemenea, ministerul responsabil cu organizarea alegerilor în afara graniţelor franceze a precizat că prezenţa ridicată la urne a dus la crearea cozilor din Montreal, relatează BBC News. Cozi lungi s-au format şi în mai multe capitale europene, precum Londra şi Berlin. Alegătorii francezi s-au mobilizat în multe oraşe din întreaga lume pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Analiştii cred că prezenţa ridicată la urne va fi crucială pentru oprirea ascensiunii candidatei Frontului Naţional, Marine Le Pen. Primii doi clasaţi în alegerile de duminică vor continua lupta în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, care este programat să aibă loc pe 7 mai.
Musulmanii care migrează în Europa ar trebui să înțeleagă că există locuri mai bune pentru ei să trăiască dacă nu vor să accepte modul de viață european, a declarat ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble, informează Reuters. Acestor migranți care nu acceptă modul de viață al Europei ar trebui să li se spună "ați luat o decizie greșită" a adăugat Schaeuble în timpul unei mese rotunde la Berlin. "Sunt locuri mai bune în lume unde se poate trăi sub legea islamică decât Europa" a mai spus el. Vorbind despre zona euro, el a declarat că, dacă țările europene doresc să păstreze euro, ele trebuie să implementeze cadrul de responsabilitate comună privind moneda unică europeană.
Cetăţenii Ucrainei nu vor mai avea nevoie de viză pentru şederea pe termen scurt în ţările UE, în baza unui proiect adoptat recent de Parlamentul European. În baza noii legi, aprobate cu 521 de voturi pentru, 75 împotrivă şi 36 de abţineri, ucrainenii care deţin paşapoarte biometrice vor putea intra fără viză în statele UE pentru 90 de zile, în scopuri turistice, de afaceri sau pentru a vizita rude sau prieteni, nu însă şi pentru a munci. Excepţie fac Irlanda şi Marea Britanie, în schimb noile reguli se vor aplica şi în cazul Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei, care nu sunt membre ale UE.
Parlamentul European a decis că cetăţenii americani nu trebuie să mai beneficieze de regim liber de călătorie în UE, relatează cursdeguvernare.ro. Decizia survine după ce Parlamentul a constatat că administraţia americană a încălcat angajamentul de a acorda regim de liberă călătorie pentru cetăţenii a cinci state membre UE: Bulgaria, Croaţia, Cipru, România şi Polonia. UE a cerut reciprocitate în condiţiile în care cetăţenii Statelor Unite pot călători în interiorul blocului comunitar fără viză. O problemă similară a fost rezolvată de UE în relaţia cu Canada, dar rezolvarea a fost posibilă datorită aprobării acordului economic cu Canada.
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat ieri acordul informal cu Consiliul UE prin care s-a înlăturat ultimul obstacol în calea eliminării complete a taxelor de roaming aplicate utilizatorilor de telefonie mobilă, relevă un comunicat al biroului de presă al legislativului european. Acordul a fost aprobat de eurodeputaţi cu 549 de voturi pentru, 27 de voturi contra şi 50 de abţineri. Eliminarea taxelor de roaming pentru utilizatori, programată pentru 15 iunie 2017, va permite consumatorilor să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să folosească date pe mobil la acelaşi cost ca în ţara lor atunci când călătoresc în alt stat membru al UE.
Autorităţile din Beijing, capitala Chinei, şi-au intensificat campania împotriva spionajului extern, oferind recompense care variază între 1.500 de dolari şi 73.000 de dolari cetăţenilor care denunţă presupuşi spioni, au relatat media de stat. Biroul Naţional de Securitate al oraşului Beijing îi încurajează pe cetăţeni să se alăture campaniei de contraspionaj, oferind recompense cuprinse între 10.000 de yuani (1.500 de dolari) şi 500.000 de yuani (73.000 de dolari) pentru informaţii despre spioni, se mai arată în „Beijing Daily”.
Riscul de foamete în masă în patru ţări - Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud şi Yemen - este în creştere rapidă din cauza secetei şi conflictelor, a anunţat agenţia ONU pentru refugiaţi, informează Agerpres. Pe fondul unui deficit de finanţare care afectează asigurarea disponibilităţii alimentelor, se profilează o nouă criză umanitară, poate chiar mai gravă decât cea din 2011 când 260.000 de oameni au murit de foamete în Cornul Africii.
Regimul de la Phenian a criticat dur dislocarea unui grup naval american în zona Peninsulei Coreene, avertizând că este pregătit să reacţioneze la „orice tip de război” dorit de Statele Unite, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, potrivit postului France 24, citat de Mediafax. Grupul naval al portavionului USS Cal Vinson a fost trimis de Washington în regiune pentru a semnala hotărârea Statelor Unite în chestiunea arsenalului nuclear nord-coreean.
Autorităţile saudite au lansat o iniţiativă importantă pentru drepturile femeilor, înfiinţând primul Consiliu al Femeilor din provincia al-Qaissim. Însă, nicio femeie nu face parte din respectivul consiliu, care este format din 13 bărbaţi, relatează BBC News. Potrivit presei, femeile au trebuit să stea într-o cameră separată şi a existat o legătură video permanentă cu scena plină de bărbaţi de la primul Consiliu al Femeilor. Fotografia cu scena dominată de bărbaţi a devenit virală pe reţelele sociale. De asemenea, internauţii au comparat fotografia cu o instanţă în care a fost surprins preşedintele american. Donald Trump a semnat în ianuarie o legislaţie cu privire la avorturi, fiind înconjurat doar de bărbaţi.

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto