National

Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări "în rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009. "În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege" se arată într-un comunicat al Parchetului General. Parchetul precizează că, în acest dosar, se efectuează cercetări "in rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale. Jurnalistul Dan Andronic a scris recent că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de Traian Băsescu. În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu. Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenți Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.
Proiectul legii salarizării unitare a fost înregistrat luni la Senat, el fiind semnat de 205 parlamentari PSD și ALDE. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect, care a fost depus de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea preciza luni, la finalul ședinței grupului senatorilor PSD, că parlamentarii au depus mai multe amendamente la acest proiect de act normativ, dar acestea "nu modifică sub nicio formă esența legii".
Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că fostul tenisman Ilie Năstase a fost suspendat provizoriu ca urmare a comportamentului pe care l-a avut la întâlnirea România - Marea Britanie, astfel că nu va avea acces la competiţiile ITF şi nu va primi acreditare. „Ancheta comisiei continuă. Pe durata anchetei nu se vor mai face alte comentarii” se arată în comunicatul ITF. Ilie Năstase a înjurat pe toată lumea, arbitri, adversare, ziarişti, la meciul Sorana Cîrstea - Johanna Konta, de la Mamaia. Năstase s-a enervat pentru faptul că jucătoarea britanică era tot timpul deranjată de ce se întâmpla pe teren şi în tribune, în timpul evoluţiei ei. Năstase i-a reproşat situaţia arbitrului de scaun, pe un ton nepotrivit. Oficialul l-a chemat pe arbitrul principal, elveţianul Andreas Egli, care l-a trimis la vestiare pe fostul tenisman. Năstase l-a înjurat pe Egli, apoi a adresat cuvinte jignitoare şi către Johanna Konta şi căpitanul Marii Britanii, Anne Keothavong, înainte de a părăsi terenul. După scurt timp, Johanna Konta a izbucnit în plâns, iar meciul a fost întrerupt şi jucătoarele au plecat la cabine. Arbitrul a rugat-o pe Simona Halep să le vorbească fanilor, acestea cerându-le spectatorilor să respecte jucătoarele adverse. Partida a fost reluată după 20-25 de minute.
România a încheiat participarea la Campionatul European de gimnastică disputat la Cluj-Napoca în forţă, cu un bilanţ de patru medalii, două de aur, una de argint şi una de bronz. Artizanii acestei performanţe au fost veteranii celor două loturi de gimnastică, Marian Drăgulescu şi Cătălina Ponor. Lor li s-a alăturat cu un bronz Larisa Iordache. Restul membrilor loturilor au avut evoluţii modeste, majoritatea ratând calificarea în finală, iar gimnastele Ioana Crişan şi Olivia Cîmpian, clasându-se pe locurile 18, respectiv 23 în concursul de individual compus. La Europenele de anul trecut, de la Berna, România a cucerit două medalii de argint la masculin, ambele prin Marian Drăgulescu (sol şi sărituri), şi două de bronz la feminin, ambele prin Cătălina Ponor (sol şi bârnă).
România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să permită alarmarea unui număr mare de cetăţeni, a declarat prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu, acesta precizând că din numărul total al echipamentelor de avertizare şi alarmare, pe timpul exerciţiilor desfăşurate, gradul de audibilitate a fost de 48%. Totodată, el a subliniat necesitatea creşterii de echipamente de avertizare şi alarmare şi a atras atenţia că este nevoie de căi alternative pentru transmiterea mesajelor către populaţie. Potrivit oficialului IGSU, pe timpul exerciţiului de alarmare, 6.045 de sirene au fost funcţionale, iar 635 nu au funcţionat. Prezent la conferinţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a atras atenţia că, deşi se cunoşteau date despre exerciţiu - zile, ore - nu există un sistem eficient de alertare al populaţiei, una dintre probleme fiind activarea sirenelor. „Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăţi în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluţii alternative, una fiind aplicaţia departamentului care funcţionează, dar răspândirea este limitată la acest moment a arătat oficialul MAI.
Poliţia a deschis dosar penal in rem. Ancheta este coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg. În funcţie de complexitatea ulterioară a cauzei, dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Până ieri, poliţiştii audiaseră trei persoane care se aflau pe munte în momentul avalanşei, ei luând în calcul inclusiv varianta ca aceasta să fi fost provocată. „Este vorba despre şeful grupului care se afla cu cele 50 de persoane pe munte şi alţi doi din grup care au intervenit în momentul avalanşei pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviţi de căderea de zăpadă. Oricum, urmează ca absolut toate persoanele care se aflau pe munte să fie audiate” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara, Laura Bradu. Salvamontiştii şi jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanşă în masivele Retezat şi Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depăşea un metru la peste 1.800 de metri altitudine
Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales sâmbătă preşedintele ALDE, el fiind unicul candidat pentru această funcţie în partid, transmite Agerpres. Delegaţii Congresului ALDE l-au votat pe Tăriceanu, prin vot electronic, cu 1.065 voturi pentru, din 1.094 exprimate. „Trebuie să vă mulţumesc tuturor din inimă, în mod sincer, pentru încrederea acordată... Împreună trebuie să reuşim un plan ambiţios pe care vi l-am prezentat. Vreau să le mulţumesc colegilor, doamnei Norica Nicolai şi membrilor comisiei care au asigurat desfăşurarea şi numărarea voturilor pentru modul exemplar în care au lucrat”, a afirmat Tăriceanu după anunţarea rezultatelor. Votarea preşedintelui şi a structurilor de conducere statutare ale partidului s-a desfăşurat pe parcursul a patru ore, iar până la comunicarea rezultatelor a mai durat o oră şi jumătate. Delegaţii la Congresul ALDE şi-au ales sâmbătă și Biroul Politic Executiv format din 33 de persoane, dintre care 16 sunt vicepreşedinţi şi 17 sunt membri. Printre vicepreşedinţii aleşi sunt: vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministrul Energiei, Toma Petcu, deputaţii Andrei Gerea şi Varujan Vosganian şi ministrul de Externe,Teodor Meleşcanu.
Fiscul doreşte revenirea la sistemul globalizării veniturilor, aplicat până în 2005, combinat cu un sistem de deduceri ale unor cheltuieli, precum cele privind pensiile private, asigurările de sănătate. Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, spune că discuţiile au început acum două luni în colective mixte, care includ experţi, auditori, etc, al căror scop este modificarea Codului Fiscal. Globalizarea veniturilor nu este o nouă taxă, ci un sistem care a funcţionat până în 2005. Viitoarea cotă de impozitare va fi de 10% însă ministrul nu a spus dacă vor exista şi cote mai mari, cum au fost până în 2005.
Câteva sute de credincioși, cei mai mulți adolescenți, au asistat la Catedrala "Sfântul Andrei" din Galați, la slujba spălării picioarelor, în care ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, a reeditat faptele premergătoare de la Cina cea de Taină împreună cu 12 copii din mai multe centre de plasament, dar și din familii nevoiașe. Înainte de săvârșirea ritualului, după Sfânta Liturghie, arhiepiscopul a împărtășit elevii de la Seminarul Teologic și Colegiul "Vasile Alecsandri". Apoi, urmând rânduiala sfântă, arhiepiscopul Casian s-a încins cu un ștergar, asemeni Mântuitorului, și a spălat, în semn de smerenie, picioarele celor mai nevinovați dintre slujitori, 12 la număr, precum sfinții apostoli. Copiii, cu vârste între cinci și 11 ani, orfani aflați în ocrotire la centre de plasament din Galați sau din familii nevoiașe, au fost foarte emoționați și, totodată, bucuroși că i-au întruchipat pe apostoli și că au primit încălțări noi.
Magistraţii au respins solicitarea depusă de avocaţii unei părţi dintre victimele sau rudele celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv. Aceştia ar fi vrut ca Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii să fie introduse ca părţi responsabile, ceea ce ar fi însemnat că, dacă se va ajunge la o decizie de condamnare, cele două instituţii publice ar fi participat la plata despăgubirilor acordate. „Statul român nu şi-a luat măsuri preventive pentru a evita producerea unor asemenea evenimente tragice. Prin Constituţie, statul trebuie să-şi apere cetăţenii. Statul român a asigurat drepturile şi libertăţile trecute în Constituţie? Nu! Statul nu şi-a respectat propriile prevederi. Nu a urmărit aplicarea legii. Spitalele unde au murit o parte dintre răniţii de la Colectiv sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a fost prima instituţie contactată de medici şi spitale din afară ţării, care au oferit ajutor. Deşi ştia că nu sunt condiţii, ministerul a refuzat să trimită bolnavii în spitale din Europa” a explicat, la ultimul termen, unul dintre avocaţi. Decizia nu este definitivă.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va avea, potrivit noului proiect al legii salarizării unitare, un venit lunar de 14.500 lei brut, echivalent cu cel al unui ministru, în timp ce directorii SIE, SRI şi STS vor câştiga 10.730 lei brut, acelaşi venit urmând să îl aibă şi secretarii de stat. În ceea ce priveşte Instituţia Prefectului, prefectul va avea un salariu de 10.730 lei, iar subprefectul -10.150 lei. De asemenea, preşedintele Consiliului Legislativ, Avocatul Poporului, şeful Curţii de Conturi, secretarul general al Guvernului, consilierii prezidenţiali şi preşedintele Consiliului Concurenţei vor câştiga lunar 14.500 lei. Aceleaşi venituri le vor avea şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi şeful Autorităţii Electorale Permanente. Referitor la funcţiile din Parlamentul României, vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului vor avea un salariu lunar de 14.500 lei, secretarii, chestorii şi liderii grupurilor parlamentare - 13.630 lei, preşedinţii Comisiilor permanente - 12.615 lei, vicepreşedinţii acestor comisii - 12.180 lei, în timp ce senatorii şi deputaţii vor câştiga 11.600 lei.
Săritura de la trambulină sau aruncarea mingilor către public vor deveni amintiri la Delfinariul din Constanţa. Adrian Bâlbă, director Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa spune că deja a scos o parte din exerciţii, iar până la vară vor fi eliminate elementele care nu respectă mediul de viaţa natural al delfinilor. „Încă din februarie, împreună cu colegii din Consiliul ştiinţific, am decis să schimbăm puţin diapazonul. Să avem o ofertă mai mult axată pe educativ şi pe ştiinţific şi să eliminăm elementele care ar putea fi considerate de circ” a declarat Adrian Bâlbă. Iar delfinii au început deja să înveţe noile exerciţii.
Propunerea legislativă pentru aprobarea programului „Carne de porc din fermele româneşti”, prin care se acordă scheme de ajutor de stat producătorilor de carne de porc a fost aprobată de plenul Senatului, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional. „Peste 60% din carnea de porc pe care o mâncăm în România este din import... Este un sector vitregit şi a rămas aşa probabil şi din cauza celor mulţi ani în urmă când am avut interzis, pe de o parte, exportul chiar a cărnii de porc în carcase, neputând vorbi de porcul viu... Pot accesa acest program doar fermele care au între 600 şi 100.000 de porci” au spus, în timpul dezbaterilor, senatorii. Propunerea legislativă a trecut cu 103 voturi „pentru” şi un vot împotrivă. Programul prevede alocarea pentru perioada 2017-2020 a sumei de 446 de milioane de euro. Pentru 2017, urmează să fie alocate 86 de milioane de lei, bani de la bugetul de stat, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate.
Cabinetul Grindeanu a adoptat Strategia generală de descentralizare, avantajul acestui proces fiind aducerea tuturor serviciilor publice mai aproape de cetăţeni, după cum a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. „Strategia se referă la descentralizarea competenţelor în şapte domenii, respectiv Agricultură, Educaţie, Sănătate, Cultură, Mediu, Tineret şi Sport şi Turism. (...) Autorităţile locale vor primi competenţe exclusive de implementare. Tot ceea ce ţine de reglementări naţionale, control, inspecţie rămâne atributul exclusiv al autorităţilor centrale. Avantajul descentralizării (...) este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cetăţeni” a afirmat ministrul Shhaideh. Altfel spus, în trei luni de la adoptarea strategiei, toate ministerele de linie vor aproba analize de impact, iar în maximum şapte luni se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare.
Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat că la finalul lunii martie va fi adoptată, prin Ordonanţă de Urgenţă, noua legislaţie care va intra în locul fostului timbru de mediu. În forma actuală, proiectul de lege prevede ca service-urile care fac Inspecţia Tehnică Periodică a maşinilor să fie obligate să le lipească acestora pe parbriz un abţibild conform cu clasa de poluare a automobilului respectiv. Eco-vinietele vor fi lipite, în momentul ITP-ului şi vor avea şapte culori diferite, câte una pentru fiecare tip de motorizare, de la non-euro, la eco-hibrid. Deocamdată, şoferii vor avea de plătit doar câţiva lei pentru aplicarea eco-vinietei. Până la mijlocul lui 2019 se estimează că toate maşinile aflate în circulaţie pe drumurile publice vor avea abţibildul pe parbriz. Proiectul prevede ca tot până la această dată marile oraşe să fie împărţite în zone, în funcţie de care şoferii să plătească o taxă mai mică sau mai mare pentru a le tranzita. Ministrul Mediului vrea o formă prietenoasă de taxare pentru şoferii care ajung în centru, cum ar fi sms-ul. De asemenea, sunt luate în calcul şi stabilirea unor abonamente lunare. Totuşi eco-vinietele nu ţin loc de rute ocolitoare ale centrelor urbane, având în vedere că în multe oraşe centurile nu au fost refăcute sau lipsesc cu desăvârşire. Ministrul a lăsat de înţeles că înainte de a fi introdus viitorul sistem de taxare, va fi asigurată şi infrastructura necesară.

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto