Neamt

Ansamblul „Floricică de la munte” celebrează, alături de publicul nemţean, sărbătoarea de Dragobete. Zeul dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti, denumit şi Cap de Primăvară, Dragobetele, fiul babei Dochia, este identificat în tradiţia strămoşească ca fiind un Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană sau cu Eros, omologul din mitologia greacă. Numit pe alocuri şi Năvalnicul, Dragobete, feciorul frumos care ia minţile fetelor şi femeilor tinere, se crede că a fost transformat de Maica Domnului în floare, cea care portă numele de năvalnic. De Dragobete, dacă e timp frumos, fetele şi feciorii ies în poieni, hăulind şi chiuind, pentru a culege primele flori de primăvară. Din zăpada netopită, fetele şi femeile tinere îşi fac rezerve de apă pentru spălare în timpul sărbătorilor de peste an. Desfăşurarea tradiţiilor, a ceremonialelor şi a actelor rituale legate de sărbătoarea iubirii la român e atestată de generaţiile vârstnice, de la care s-a preluat, printre altele, şi zicala „Dragobete sărută fete!”. La sfârşitul acestei săptămâni, membrii ansamblului „Floricică de la munte” vor evolua pe scenele de la Centrul Cultural al comunei Taşca (sâmbătă, 25 februarie, ora 17:00) şi de la Centrul Cultural al comunei Girov (duminică, 26 februarie, ora 14:00), prezentând spectacolul folcloric „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE!”. Intrarea la ambele evenimente este liberă.
Începând de miercuri 1 februarie, 22 de taxe nefiscale, percepute de instituțiile din subordinea Ministerului de Interne, vor fi eliminate. Printre acestea se numără taxa de cazier judiciar şi taxa de examinare pentru obţinerea permisului de conducere. Astfel, se elimină taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, opt taxe necesare pentru eliberarea permisului de conducere și înmatricularea permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci, precum și taxele pentru aplicarea apostilei pe actele oficiale administrative. Totodată, de la 1 februarie din costul paşaportului vor fi eliminate taxa de 22 de lei pentru serviciul public prestat, şi cei 100 de lei – tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar. Vor dispărea, de asemenea, 6 taxe extra-judiciare de timbru şi două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenţei persoanelor şi al stării civile. Este vorba despre : taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului, taxa pentru înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei, cea de eliberarea a cărţii de identitate provizorii, taxa de 15 lei pentru schimbarea numelui și cea pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României. LISTA TAXELOR NEFISCALE ELIMINATE Taxă pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile A, A1, B, B1 şi B+E – 6 lei Taxă pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere – 84 lei Taxă înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci – 145 lei Taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor – 414 lei Înregistrarea cererilor privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor – 5 lei NOILE TARIFE PENTRU PAŞAPOARTE Paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani) – 258 lei Paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani) – 234 lei Paşaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) – 96 lei LISTA TAXELOR NEFISCALE ELIMINATE Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului – 5 lei Taxa pentru schimbarea numelui – 15 lei Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului – 22 lei Taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României – 35 lei Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017.
Începând cu 1 februarie 2017, se elimină taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Prevederea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Prin Legea nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce intră în vigoare la data de 1 februarie 2017, a fost abrogată prevederea referitoare la încasarea taxei în cuantum de 10 lei necesară pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice. Astfel, începând cu această dată, la primirea cererii de obţinere a certificatului de cazier judiciar, nu se va mai solicita chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de 10 lei.
“Let’s Do It, Romania!” și Garda Națională de Mediu lansează concursul “Let’s Be ECO!”. Prima ediție a proiectului de economie circulară “Let’s Be ECO!” va consta într-o competiție dedicată unităților de învățământ din mediul rural. Scopul proiectului este susținerea comunităților din mediul rural prin reutilizarea resurselor. În cadrul proiectului vor fi distribuite peste 280 birouri și alocate în urma disponibilizării aproximativ 600 de calculatoare/laptop-uri. Cele mai implicate 40 de școli vor primi aproximativ 15 calculatoare/laptopuri și 7 birouri. Competiția din cadrul proiectului “Let’s Be ECO!” se va desfășura în perioada 10 ianuarie 2017 – 30 aprilie 2017. Școlile pot solicita înscrierea în proiect la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., până la data de 8 februarie 2017. Înscrierea se realizează prin completarea unei scrisori de motivație și a unui formular de înscriere pe care le vor trimite unitățile de învățământ. 
Bugetarii vor primi începând cu 1 iulie 2017 câte un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim pe economie, de 1.450 lei. Tichetul va fi electronic și va putea fi folosit în ţară, oriunde şi oricând, până la finalul anului în curs. Tichetele de vacanță au fost acordate până acum doar în sectorul privat, iar pentru angajații din sistemul public nu au fost prevăzute niciodată în buget. Spre deosebire de alte tipuri de tichete, cum ar fi cele de masă, care sunt tipărite, tichetele de vacanță ar urma să fie online. Totuși, se amână până la finalul lui 2017, acordarea unor drepturi salariale și de altă natură de care ar trebui să beneficieze personalul din sectorul bugetar, precum tichetele de masă, tichetele cadou, primele, cupoanele sociale pentru elevi, acordarea a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut și se îngheață o serie de indemnizații sociale.
Deşi iarna nu este favorabilă lebedelor, lângă Piatra Neamţ, ele s-au acomodat atât de bine încât nu au mai plecat nici când mercurul termometrelor a scăzut cu mult sub minus. Impresionat de păsările graţioase, un medic veterinar le hrăneşte zilnic pe lac. Acesta a fost suprins să vadă, lângă casa lui de pe malul Lacului Pângăraţi, foarte multe lebede. De atunci, în fiecare zi vine la malul apei sau intră cu barca până în mijlocul lacului ca să le hrănească. 
Contribuabilii persoane fizice și juridice beneficiază de o bonificație de 10% la plata cu anticipație a impozitului pe clădiri/ teren/ mijloace de transport datorat pentru întregul an, până la data de 31 martie 2017. Impozitul anual de pana la 50 de lei inclusiv, se plătește integral pană la primul termen de plată (31.03.2017). Impozitele și taxele locale pot fi achitate numerar la ghiseele situate in Piatra Neamt, prin virament in conturile deschise la Trezoreria municipiului Piatra Neamt, prin intermediul cardului bancar sau online.
Echipa de permanenţă a Bazei Dochia a montat plasa de protecţie în zona expusă riscului de avalanşă şi alunecării, în zona terminală a traseului Izvorul Muntelui - Curmătura Lutul Roşu -Cabana Dochia. Pentru evitarea oricărui pericol, turiştii sunt rugaţi să ocolească Jgheabul Cabanei (delimitat de plasă). Restricţia va fi menţinută până la topirea zăpezii (luna mai).

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto